Miért menekül a Férfi?

Közzétéve: június 15, 2018

Mostanában egyre többször kérdezik tőlem a Hölgyek, így összefoglaltam az elmúlt három évem részben személyes, részben mások története által megerősített tapasztalásait. Mert hiszek abban, hogy ha megértjük egymás működését, különbözőségünket tiszteletben tartva kevesebb konfliktussal fogunk szembesülni, és könnyebben megtaláljuk az utat egymáshoz.

1. Mert fél

A Férfi természetesen erős, bátor és nem ismeri a félelmet, a világért sem állítanám az ellenkezőjét, de azért mégis, olykor előfordulhat, hogy ez áll a menekülése mögött. Csak a Férfi nem az erdőből előrontó sárkánytól fél, hanem sokszor a „jó dolgoktól”. Például fél szeretni. Úgy igazán, azzal a teljes önátadással. Hogy a szerelemről már ne is beszéljek. Fél, mert megsebezték már korában, fél, mert egyszer-kétszer-sokszor szeretett már, és hozott fogadalmakat, hogy soha többet. Fél, hogy újra összetörik az Ő erős szíve. Igen. Valójában Tőled fél. Hogy Te fogod összetörni.

2. Mert félt

Azt csak a legritkább esetben vallja be, hogy fél. Azt se sűrűn, hogy félt, de azt érezheted. A féltés alapja a törődés és a gondoskodás vágy. Az, hogy jót akar neked, biztonságban akar tudni, nehogy bajod essen. De a féltés is a félelem egyik formája, csak bújtatottan jelenik meg.

Ha úgy érzi, hogy az életed vele nehezebb lenne, mint nélküle, inkább elmegy. Ami ilyenkor nehéz, hogy nehezen látják a női nézőpontot, és hogy ami számukra akadály vagy nehézség, az számunkra nem. De hogy elkerüld nőként az önhibáztatást, tudnod kell, a Férfi inkább lemond rólad, csak hogy biztonságban tudjon. Van, hogy pont ezzel bizonyítja, hogy szeret. Agyrém erről a női oldalról, de attól még igaz.

3. Mert nem engedi meg magának a boldogságot

Az önsorsrontó mechanizmusok egyik legfőbb szereplője, hogy az a fajta gondoskodás és törődés, ami minden Férfiban zsigerileg benne van, abban nyilvánul meg, hogy sok mindenki mást, így téged is maga elé helyez. A te boldogságod fontosabb neki a saját magáénál. Ha azt érzi, nem tud rólad gondoskodni, akkor inkább azt mondja, legyél boldog mással. Azt érzi,nem elég jó hozzád, hogy kevés lesz neked. A szeretet kinyilvánításának furcsa formája ez, és ilyenkor nehezen értik meg a férfiak, hogy de basszus én veled vagyok boldog, ne küldj máshoz. Igenis hidd el, hogy boldog lehetsz, engedd meg magadnak, hogy boldog lehetsz. Hogy boldogok lehetünk. Együtt. Ez idő, míg ebbe a Férfi megérkezik.

4. Mert terhei vannak, és azt nem akarja rád tenni

A Férfi úgy gondolkodik, hogy ha a munkájában, az Életben nehézsége van, akkor előbb azt rendbe rakja, és majd utána jöhet a magánélet. Ez a nézőpont „csak” két helyen hibázik: Hozott már olyat az Élet, hogy ez a rendrakási időszak „cseppet” elhúzódott. Illetve a legtöbbször a Férfi egyedül nem nehezen oldja meg a dolgait. Nem azért mert béna, ügyetlen vagy alkalmatlan lenne rá, hanem a teremtés furcsaságaként az Élet sokszor így mutatja és tanítja a Férfit, hogy a Nővel Együtt minőségileg más, értsd: könnyedebb, viccesebb, nagyszerűbb életet tud teremteni, mint egyedül.

5. Mert nem tudja, mit szeretne

Vannak olyan időszakok a Férfi életében, amikor nem látja az irányt. Egyszerűen nem tudja, mit szeretne, és ilyenkor nem tudja felelősségteljesen választani a Nőt. Ebben az időszakban úgy tudsz neki segíteni, ha segíted az „irányba állását”. Hogy mi az, ami őt Férfiként kiteljesíti (nem, nem a párkapcsolat!), amiben örömét leli, amiben meg tudja élni az aktív teremtő erejét.

6. Mert nem hiszi el, hogy amit szeretne, az valóra válhat

Ha már megvan ez az „irányba állás” akkor a hiteddel tudod segíteni. Mert sokszor egyszerűen nincs benne a Férfi világában, hogy az, amit megálmodott, valóra is válhat. A Férfi álmát a Nővel Együtt váltja valóra, a két minőség Együtt adja a teremtés Egységét és Csodáját. Számtalan jó dolog nem szerepel, nem kézzelfogható a Férfi világában, így idő számára, hogy elhiggye, hogy a vágya ténylegesen megjelenhet az életében. Hogyan tudod erősíteni a hitét, amivel hozzásegíted, hogy egy másik valóságot teremtsen Önmaga – és ezáltal kettőtök – számára?

7. Mert megszokta a nehézségeket

Mikor találkoztok, a Férfi valószínűleg már megszokta a nehézségeket és azt, hogy harcolnia kell. Ha az életed minden napján már évek óta sárkánnyal küzdesz, elég nehéz elhinned, hogy más is lehetséges. A Nő ilyenkor alapvetően ennek a „másnak” a lehetőségét hordozza és képviseli. Ha oldani tudod a nehézségekhez, a fájdalmakhoz, a szenvedéshez való ragaszkodásban, akkor idővel ez is változhat. Hogyan tudod könnyebbé tenni az életét?

8. Mert átverték, kihasználták, manipulálták a nők

Számos Férfi volt nők által manipulálva, kihasználva. Tudom, Nők is férfiak által, de az most nem témája jelen cikknek. Oda-vissza bántottuk már egymást, a kérdés most az, ki hagyja abba előbb? A nők azon panaszkodnak, hogy a Férfi nehezen nyílik, de ebben felelősségünk is van. Azért nyílik nehezen, mert volt, amikor nyílt és sebeket szerzett, így ennek is felül kell íródnia. Az ilyenfajta emlékek ellenszere pedig a manipuláció mentes, teljesen tiszta és elvárások nélküli önzetlen gyógyító szeretet, elfogadás és türelem. Tudod-e úgy szeretni, hogy nem vársz el tőle semmit? (TÉNYLEG semmit…)

9. Mert nem tudja, hogy lehet, és hogyan lehet őszinte veled

Pont azért, mert átverték, megszokta, hogy olykor ferdít a valóságon. Nem azért mert rossz, csak ez tűnik egyszerűbbnek. Persze ha kell, megtudod az igazat. De ez is egy különös tanulási folyamat része, amihez kell egy tágas megengedő tér, hogy tapasztalja: igen, lehet veled teljesen őszinte. A férfiak sokszor azért feszegetik a határainkat, mert ezzel tanulják a működésünket. Szabad és kell is határokat szabni, hogy mi működik neked. De adj neki időt és elfogadásoddal segítsd, hogy megnyílhat feléd, bízhat benned.

10. Mert a Nő üldözi

Tudom, hogy te nem. Vagy csak egy kicsit. De tényleg fontos erre ránézni: minél inkább AKAROD, Ő annál inkább menekül. Ne akard. Tudom, könnyű ezt mondani, és nem mindig könnyű megtalálni az egyensúlyt abban, hogy hogyan tudsz úgy adni, hogy az habár olykor feszegesse a határait, ne legyen durva nyomulás. Az érzelmek kinyilvánítása fontos, de nem kell állandóan. Sokkal kevesebbszer, mint azt gondolod.

11. Mert ez a könnyebb út

Elmenni könnyebb, mint maradni. A férfiak számára a szabadság olykor sokkal fontosabb, mint a nőknek, és a szabadságot a függetlenségükben (is) kívánják megélni. Azt hiheti, ha elköteleződik, akkor megfosztod ettől a szabadságától. Hogyan tudod megmutatni neki, hogy melletted és veled Együtt is lehet szabad? A kettő nem zárja ki egymást. Jó esetben.

12. Mert ezt szokta meg

Választásaink nagy részét a múltunk, nézőpontjaink és a megszokásaink határozzák meg, ahelyett, hogy ránéznénk, hogy pillanatnyilag mi működik nekünk. A megszokásból kitörni bátorságot igényel, pedig a próbákat is sokszor azért kapjuk, hogy legyen lehetőségünk másképp választani, mint eddig. A Férfit a Nő inspirálja, hogy kitörjön a megszokásaiból. Igen Te is. Észrevetted és elismerted, amikor ÖNMAGÁHOZ képest másképp működött, mint eddig?

13. Mert szüksége van arra, hogy egyedül legyen

Ez egyszerűen a Férfi működés része. Fogadjuk el. Ha megadjuk számára az egyedüllétet, feleslegessé válik a menekülés. Teret adni és a teret tartani, változtatni – passzívabb női minőség, amit gyakorolnunk kell. Nem kell persze, csak érdemes. Ha szeretnénk összehangolni a működésünket.

+1. Mert szeret futni

Ez lehet hogy csak nekem vicces. 😀 Illetve csak azok értik, akik futót szeretnek. Ultrafutók előnyben. 😉

A lista korántsem teljes. A Férfi menekülése mögött alapvetően múltbeli minták és sérülések állnak, amelyek megváltoztatásához az elsődleges gyógyító erő a tiszta szeretet áramoltatása. Ne vedd magadra az ő működését, ne érezd magad hibásnak, az esetek 99%-ában nem rólad szól. Szeresd és mutass számára ezzel új utat. Hívd egy új világba, új utakra, új lehetőségekbe. Választania persze neki kell, és nem mindegyik Férfi fogja. De az invitálás csak rajtad múlik.

Szerző: dr.Hörömpő Andrea – Író

Hasonló bejegyzések

Továbblépés – Egy új kezdet

Továbblépés – Egy új kezdet

2020 sok változást hozott, az én életemben is. Hónapok óta érlelődik bennem egy választás, hosszú-hosszú folyamat eredményeképp. 2014. decembere óta, már 6 éve része az életemnek az Access Consciousness. Előbb kezelőként, majd facilitátorként működtem, az elmúlt...

bővebben
Fény születik

Fény születik

Nem csak ma, de ma különösen. Nem csak az életünkben, de a szívünkben. Nem csak bennünk, de a világban is.

Aki sokáig járt a pokol sötétségében, annak furcsa, szokatlan ez a világosság. Hozzászokik a szemünk a sötétséghez, már-már kiigazodunk minden útvesztőben, ha nehezen is, de lépünk előre, megszoktuk, hogy kettőt előre, egyet vissza.

De mindennek vége már.

bővebben
Mi más lehetséges még? Kérdés a kiagyalás helyett

Mi más lehetséges még? Kérdés a kiagyalás helyett

Ez az időszak a változásról szól, a változás pedig választásokkal jár. Amikor nem tudjuk, hogy mit válasszunk, hajlamosak vagyunk az agyalásra, ahhoz, hogy visszanyúljunk múltbeli helyzetekhez és azokat megítélve, kikövetkeztessük, hogy mi lenne most is a jó, helyes választás. De mennyire működik ez? És mi más lehetséges még?

bővebben

8 hozzászólás

 1. Silye Dávid

  Kedves Andrea.Engem is a félelem tart vissza attól hogy új kapcsolatba kezdjek.A csalódottságtól, a visszautasítástól való félelem.De elsősorban a felelősségtől,mert nem merek újabb ismerkedésbe belekezdeni.Egy kapcsolatba belekezdeni komoly döntést igényel,és én nem merem megtenni.Ahogy korábban írtad,hogy a nő választja a férfit.Hát engem nem választana egyetlen nő sem.Mert nem látja bennem azt a partnert akivel letudná élni az életét.Én nem engedem magamnak a boldogságot,nem tudom elképzelni magam egy nővel,egy családban.Mert nem hiszem,hogy nekem ez jár.Túl sokszor csalódtam,hogy ezt megélhessem.Félek szeretni.Eltelnek az éveim, kifutok az időből,és egyedül telik el az életem.A félelmem miatt.

  Válasz
  • dr Hörömpő Andrea

   1. Mi lenne, ha nem tennéd jelentőségtelivé? “Egy kapcsolatba kezdeni komoly döntést igényel.” Mekkora súlyt raksz ezzel az egészre??? Felelősség, rendben, de azt látom, ti férfiak ezt sokszor túlkomplikáljátok. Egy kapcsolat CSAK egy választás. Ennyi.
   2. Mi lenne, ha felülvizsgálnád a nézőpontjaidat saját magadról? “Engem nem választana egyetlen nő sem”. Nőknek szoktam mondani, de nemtől független: EGYETLEN embernek kell élnie a Földön, aki Téged választ. Erre azért elég nagy az esély. Persze ebből a fix nézőpontból pont magad alatt vágod a fát és az ellenkezőjét teremted.
   3. Én mindent megértek, tényleg, de nem választhatok helyetted. Értem én a csalódásokat és a félelmet. De egyedül akarsz maradni vagy szeretnél egy Társat? Ha utóbbi akkor először túl kell jutnod a saját falaidon, megengedve saját magadnak a boldogságot. Ezt senki nem teheti meg helyetted.
   Ha a múltad nem számítana mit választanál? Ha a félelmeid nem számítanának, mit választanál? Élni akarsz vagy csak vegetálni? Mindegyik CSAK egy választás. Választhatsz bármit. 🙂

   Válasz
 2. Nita

  Kedves Andrea! Mi a megoldása a 4-es pontnak, hogyan èrdemes viszonyulni ehhez?

  Válasz
 3. Racz Adrienn

  Ebben a helyzetben vagyok 1 hete. A szerelmem elmenekült. Akkor most ne keressem varjam hogy ő keressen? Vagy keressem barátilag? Szép a leírás de konkrét tanács nincs benne. Mi a megoldás mert én szeretem és tudom o is.

  Válasz
  • dr Hörömpő Andrea

   A konkrét tanács az az hogy menj az éberségeddel. Mindent lehet mikor mi teremt többet. Van amikor az amikor az hogy keresed van amikor az hogy nem. Ezt CSAK TE tudhatod… Használd a kérdéseket és az éberségedet, hogy mi teremt többet a kapcsolat előremozdulásáért? Az elején egyébként leginkább adni kell… sokat… de van, amikor visszahúzódni… a határ olykor vékony, de Nőként megvan rá a képességed hogy tudd.

   Válasz
 4. Alexia

  Hihetetlen jo cikk, megerositest talaltam benne azokra az elkepzeleseimre amikrol remeltem hogy helytalloak (probaltam a Naivitast kozben mellozni :)). Majdnem vegig azt ereztem mialatt olvastam hogy egy nagyon jofej ferfi irta.
  Hiszem es bizom benne hogy nokent megvan a titkos kepessegem arra hogy mikor “huzd meg” es mikor “ereszd meg” a jo kovetkezo lepes.
  Koszi a franko irast, lelket ontott belem es gondolatban megsimiztam a kis “kemeny diom” buksijat 😀

  Válasz
 5. A. K.

  Ez az iras leteritett
  Egy honapja dobott ki a szerelmem egyik pillanatrol a masikra minden elojel nelkul
  Indoknak kb minden pontot felhozott ami az irasban szerepel
  Ettol sajnos nem vagyok boldogabb es nem vagyok kepes felfogni ha szeretek vkit mert dobom ki megis eselyt sem adva?

  Válasz
  • dr Hörömpő Andrea

   Az emberek a választásaik nagy részét jelenleg a múltjuk és a sérüléseik alapján hozzák. Mi kellene hogy ez megváltozzon?
   Amit te tudsz tenni az a megengedés az ő választására és hogy tudd, nem rólad szól. 🙂

   Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kosár
 • A kosárban nincsenek termékek.
3,72K Shares
Share3,72K
Tweet
Pin