Ne akard ennyire!

Közzétéve: május 13, 2018

Ne akard ennyire! Ez volt az a tanács, amit nemrég adtam egy barátnőmnek, és amit még számtalanszor adhatnék számtalan nőnek. Az a helyzet, hogy túlakarunk dolgokat. Túlakarjuk a Férfit, aki „felébresztett” minket, aki felforgatta az életünket, aki által rájöttünk, hogy olyanra is képesek vagyunk, amit nem is sejtettünk magunkról. Tudom, mert csináltam. Éppen ezért tudom azt is, hogy nem működik.

Ne ragaszkodj és ne tedd jelentőségtelivé – sem őt sem a kapcsolatot

És itt nem az alap helyzet, nem feltétlenül a Férfi, nem a jövőbeli vágyak elengedéséről van szó. Nem lemondásra kérlek, hogy felejtsd el az egészet és ne is merj vágyni rá, ábrándozni róla. Nem. Hanem azt a fajta ráterhelt jelentőségtelivé tételt engedd el, ami agyonnyomja a kapcsolatot, a kapcsolódásotokat. Azt a fajta túlzásba vitt magasztalást, amit csak Te látsz, és aminek sokszor semmi köze a valósághoz. A ragaszkodást, hogy nélküle megáll az élet. Az akarást, hogy „AKARLAK, miért nem veszed észre?” ÉS az elvárást, hogy: „Akarj Te is engem ugyanígy!”

De ez teher. Mérhetetlenül nagy teher a Férfi számára, aki ha előled nem is menekülne, de az akarásod elől fog. Messzire. Vagy marad, de nem fog nyílni. Mert nincs kinek, nincs hova. Amikor akarásban vagy, nem tudsz ugyanis figyelni rá. Akkor a fókuszod Önmagadon van, te mondod a magadét, te vagy középpontban. Ezt is érdemes elengedned. Átmenetileg.

Hogy meghalld, mire vágyik a Férfi. Hogy elkezdj tudni úgy kapcsolódni hozzá, ahogy eddig nem tudtál, amire eddig nem volt tér, mert azt elfoglaltad. Igen. Te. És az akarásod.

Kérdezz. Kérdezd. Meséljen Ő, mondja el Ő, hogy Ő mit akar. És nem, ne azt várd, hogy azt mondja, Téged. Tudd, hogy valahol mélyen Téged is, mert különben nem veled beszélne erről. A te feladatod ugyanis az, hogy

Nyisd meg

Nyisd meg az álmaira, a vágyaira, bátorítsd, hogy induljon el, hogy merjen. Merjen álmodni egy jobb jövőről, mint amit eddig ismert, egy élhetőbb, boldogabb életről, álljon bele a gyerekkori álmába, ha volt neki, vagy abba, ami most vonza. Merje, csinálja, tegyen érte és ne adja fel. Mert sikerülhet számára, mert ott vagy és segíted. Lelkileg, anyagilag, az erőddel, a hiteddel, a bizalmaddal, a meglátásaiddal, az energiáddal.

Az egész tehát nem más, mint fókusz áthelyezés. A saját „akarásodról” az övére. Ha túlakarsz dolgokat, az azt jelenti, hogy túl sok felesleges energiád van.

Hol tudod ezt hasznosítani? Kinek tudsz adni, ha a Férfi ezt a sok energiát – még – nem tudja fogadni? Nélkülözhetetlen, hogy a nőknek meglegyen ez a tere, hobbija, munkája, bármi, amiben le tudja vezetni, meg tudja élni és hasznosnak érzi a belőle túlcsorduló energia felhasználását. A Férfi nem mindig tudja fogadni azt az energiát, ami belőled jön. Főleg ha nem olyan módon adod, ahogyan be tudja fogadni.

Rajtad múlik

A Te éberségeden, hogy úgy adj, hogy be tudja fogadni. Hol és miben van neki hiánya, hogyan tudod a te többletedet átadni számára? Így tudsz hasznosulni. Te is és a feles energiád is, és így szűnik meg az akarásod. Mert elkezded érezni, hogy fontos vagy. Elkezdesz beépülni az életébe, elkezdesz kapcsolódni hozzá.

Engedd el a ragaszkodásodat az előre megírt forgatókönyveidhez, kikövetkeztetéseidhez, vágyaidhoz és hozzá. És ha most azt érzed, te képtelen vagy erre, tudd, hogy nagyon is képes vagy rá. Néhány lépcsőfok, ami kivihet a túlakarásból:

 1. Változtasd meg azt a nézőpontodat, hogy nem vagy képes elengedni. Mi van, ha igen? Mi kellene ahhoz, hogy igen?
 2. El tudod-e fogadni azt, hogy elveszíted, hogy már nem része az életednek?
 3. Változtasd meg azt a nézőpontodat, hogy nem tudsz nélküle élni. Mi van, ha igen? Mi kellene ahhoz, hogy igen?
 4. El tudod-e fogadni azt, hogy ha ő soha nem választ téged?
 5. Ha nem tudod elfogadni, mi kellene ahhoz, hogy ezzel minél előbb békébe kerülj?
 6. Szedd le róla a jelentőségtelivé tételt, rángasd le arról a magas polcról ahová őt pakoltad.

A ragaszkodásod ahhoz, hogy mindenáron őt akarod, gátat szab a lehetőségnek, hogy megkapd.

A férfiaknak teher, ha azt érzik túl nagynak, túl szépnek, túl tökéletesnek látják őket. Mivel ők legtöbbször nem így látják magukat, egy szakadék képződik a két nézőpont között és elvárásnak élik meg, hogy oda kell kerülniük. A teher, a nyomás, az elvárások alól pedig menekülnek. Ő is „csak” egy ember, aki nem tökéletes, még ha te annak is látod.

Lásd olyannak amilyen. Fogadd el olyannak, amilyen. Segítsd, hogy azzá váljon, amiről érzed, tudod, hogy lenni szeretne. Legyél hozzájárulás az életéhez úgy, ahogyan senki más nem tud az lenni. Ennek pedig egyetlen igaz és hatékony módja, ha Önmagad adod, megmutatva a sebezhetőségedet, félelmeidet, kétségeidet, invitálva őt arra, hogy ő is megmutassa a saját sebezhetőségét, saját félelmét, saját kétségeit. És nem elvárva, hogy bármit is tegyen feléd, vagy azonnal válasszon téged. Nem akarva semmit.

Lépj két lépéssel arrébb és máris képessé válsz abbahagyni az akarást. Lásd az ő nézőpontját. Változtasd a sajátodon. Képes vagy rá. Nem biztos, hogy egyik napról a másikra. De ha tudatosan figyelsz erre, és elkezdesz másképp működni, mint eddig, sikerülni fog.

Szerző: dr.Hörömpő Andrea – Író

Hasonló bejegyzések

Te is Igazságharcos vagy?

Te is Igazságharcos vagy?

Az az igazságharcos, aki küzd, harcol az igazságért? És aki ellenáll a hazugságnak? Még ha emögött a működés mögött egy tiszta értékrend is van, az “igazságharcosok” ott követik el a hibát, hogy megítélik a hazugságot, és ez az ítélet lesz az, ami ellenállásban és polaritásban tartja őket, táplálva bennük az igazságért és a hazugság elleni harcot.

bővebben
A Te hangodon is múlik, a Te választásodon is múlik!

A Te hangodon is múlik, a Te választásodon is múlik!

Szakad szét a világ. És a szélsőséges hangok egyre hangosabbá válnak. Sokan természetesnek érzik, hogy a bennük tobzódó ítéleteket, haragot, agressziót a világra öntsék. Az öntelt egójuk elhiteti velük, hogy jogukban áll ítélni, bántani, a tisztelet legkisebb jele nélkül pocskondiázni. Azt hiszik ők jobban tudják… azt hiszik, az ő igazságuk az egyetlen, és ezért vérremenő csatákat vívnak…

bővebben

2 hozzászólás

 1. Andreja :)

  Kedves Andi!
  Köszönöm! Nagyon beletalált az írásod pont most, pont ez kellett nekem.
  Az évek alatt elveszítettem ezt a nézőpontot és a hozzáállást, ami első perctől megvolt nekem, bennem.

  Az lenne a kérdésem, saját példából kérdezve, hogy mi a teendő akkor, ha én első perctől kezdve így álltam hozzá így gondoltam, tettem amit gondoltam és j
  láttam jónak, magamtól, belülről érezve ezt, mint ahogy te összefoglaltad.

  Viszont az évek alatt megfáradtam, hogy csak az ígéretek vannak és “más élvezi” azt ami lett belőle, másokkal beszélget, a másoknak tett ígéretek fontosak, velem alig program, anyagilag is más emberek a fontosabbak – közös kassza lenne elvileg, meg közös projekt, de ami az enyém az közös, és minden közös, csak ő dönt mindenről- csak értsem meg stb., mert kvázi természetesnek veszi, hogy vagyok, az vagyok aki vagyok, figyelek rá, ott vagyok támogatom, rajtam nem kell elgondolkoznia, természetes vagyok neki
  stb.
  Ugyanakkor felém pl. még annyi gesztus sincs, hogy ha megbeszéltünk valamit és nem jön értem, hogy ha órákkal később is de tudatná velem, hogy ne várj rám, mert…

  Apró mindennapi dolgok ezek, de az évek alatt összeadódnak és az én esetemben anyagilag és minden téren csak az elakadás meg a várj te is sorra kerülsz van.
  Ilyenkor az ember lánya, hova nyúljon vissza magába? Vagy az időben vissza vagy nem is tudom, hogy ne sorozatos kudarcnak vagy veszteségnek, hiánynak élje meg ezt a helyzetet? És ne magába keresse a hibát és érezze magát feleslegesnek vagy senkinek, hanem találjon újra magára megint.
  Hiszen, igazából nincs semmi baj, a férfi egész jól működik, csak a nőnek/társnak/másik oldalnak is hasonló dolgokra lenne érkezése a szeretett férfitól mert nem egy droid, aki futtatja a programot, hanem egy érző szerető ember akinek vágyai vannak…

  Válasz
  • dr Hörömpő Andrea

   Nem kell mindent hagyni. Ez fontos és sok nő félreérti. Csak annyit és úgy adj, ami számodra könnyű. És ha nincs kölcsönös tisztelet, akkor az milyen kapcsolatot teremt? Azzal kellene tisztába kerülnöd, mi működik számodra a kapcsolataidban? Igent és nemet mondani is tudni kell. 🙂

   Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0 Shares
Share
Tweet
Pin