Így használd a kérdéseket

Közzétéve: június 28, 2018

Az Access Consciousnessben® nagyon sok kérdést használunk, és aki először kerül kapcsolatba vele, nem igazán érti, hogyan működnek a kérdések. A kérdésekkel az Access Bars® tanfolyamon ismerkedhetsz meg részletesebben, de az elmúlt évek facilitátorként eltöltött tapasztalatai, a hozzám érkező kérdések, megkeresések alapján összefoglaltam, melyek a legfontosabb dolgok, amikor elkezdjük használni a kérdéseket.

A kérdés teret nyit

A kérdés „csak” egy eszköz ahhoz, hogy teret nyisson számunkra az újra, a lehetőségekre, a változásra. Kapu a „hogyan”-ra, teret nyit az Univerzumnak arra, hogy megmutatkozzon az, ami számunkra a legjobb, legkönnyebb, akár még úgy is, ahogyan soha nem gondoltuk volna. A kérdés azáltal, hogy teret nyit, dinamikát hoz az életünkbe. Ha folyamatosan kérdésben vagyunk, az olyan, mintha valamiféle „piros szőnyegen” járnánk. Lépünk egyet előre, és az Univerzum hozzásegít ahhoz, hogy egyre könnyebben valósuljon meg az, amire vágyunk.

Nem azért kérdezünk, hogy választ kapjunk

Ez talán egy furcsa dolog, de akkor is így van. Válasz érkezni fog, de ezt nem válasznak mondanám, hanem érzékelésnek, „véletlennek”, különös történésnek, bárhogyan megjelenhet. Nem is az elnevezés a lényeg, hanem az, hogy a választ, amire várunk, általában beszilárdítjuk, nem kezeljük elég rugalmasnak. Ilyen értelemben írom azt, hogy nem a válaszért kérdezünk.

A „válasz” ugyanis az Univerzum dolga. Odadobja majd eléd.

Azt is kérdezték már tőlem, hogy de mikor? Nem tudom mikor és nem tudom, hogyan. Pont ez a szépsége a kérdésnek. Lehet, hogy felhív valaki, lehet hogy a Facebookon meglátsz egy neked szóló posztot, lehet, hogy az utcán összefutsz valakivel. Bárhogyan történhet. Pont ezért nagyon fontos az, hogy:

A kérdés a megengedés teréből működik

Ha nincs a fejedben sem a válasz, sem konkrét elvárás, hogy hogyan kellene a helyzetnek megvalósulnia, akkor tud az Univerzum szabadon „garázdálkodni”. A kérdés tehát a megengedés terében működik igazán, amikor hajlandó vagy arra, hogy bárhogyan megtörténjen. Ha nem zársz ki semmilyen lehetséges módot, ha nem ragaszkodsz az irányításhoz, ha el tudod engedni a kiszámítás, a biztonság iránti kontrollt.

A kérdésben nincs ítélet

A „jó” kérdésben nincs ítélet, sem önítélet. Nem azért kérdezünk, hogy hibáztassuk magunkat vagy másokat. Nem azért kérdezünk, hogy megítéljünk egy helyzetet. Valahogy érezni lehet, ha egy kérdés nem a megengedés teréből születik meg és ha ítéletet tartalmaz. Akkor az a kérdés nem kinyit, hanem bezár. Nem teret ad, hanem összeszűkít. A valódi kérdés gyermeki játékossággal és könnyedséggel „kiszalad” belőlünk, kíváncsisággal arra, hogy tényleg mi lehetséges?

Ha konkrét válasszal a fejedben kérdezel, az nem kérdés

Ha megvan a konkrét válasz a kérdésedre a fejedben, amikor kérdezel, az “kamu kérdés”, annak nincs értelme. Az Accessben kétfajta kérdést nem használunk: az eldöntendő igen/nem kérdést és a miért? kérdést? Bár a „Mi a jó ebben, amit nem veszel észre?” kérdésnek hasonló az energiája, mint a Miért?-nek, és azt sokszor alkalmazzuk, különösen ha olyan helyzetben vagyunk ami számunkra egyáltalán nem jó, mégsem lépünk ki belőle.

A kérdés célja az, hogy éberséget adjon

A kérdés, ahogy írtam, hoz „választ”, de leginkább egy pillanatnyi éberséget ad. Lehet hogy egy kérdés által rálátsz olyan dologra, amire korábban még soha. Úgy, ahogy még soha. Más is tehet fel neked kérdést, de a saját magadnak feltett kérdések is ugyanolyan jól tudnak működni. Különösen ha kellő nyitottsággal hajlandó vagy észrevenni azt, ami jön.

Az éberség egy érzékelés, egy megfoghatatlan impulzus, ami lehet, hogy csak egy pillanatra érint meg, mint egy szellő. Érezni fogd, ha igaz, és ha a „választ” hozza számodra a helyzetedben.

Sokszor a legegyszerűbb kérdés a legjobb

Habár az Accessben szeretünk bonyolult kérdésekkel játszani, sokszor a legegyszerűbb kérdés az, ami a legjobban működik. Az ilyen egyszerű kérdések:

Mi más lehetséges még (amit elképzelni sem tudok)?
Hogyan lehet ez ennél is jobb?
Mi a jó nekem ebben, amit nem veszek észre?
Ha a ……… (múlt, gyerekek, szüleim, társam, pénz, idő) nem számítana, mit választanék?
Mi az ami soha nem volt lehetséges, és most igen?
Ha a helyzet magát oldaná meg, mi történne?
Mi az amit kérhetek/választhatok/befogadhatok, amit még nem kértem/választottam/fogadtam be?

Játssz a kérdésekkel és figyeld mi változik az életedben? A kérdések használata segít abban, hogy könnyebben megérkezzenek az életedbe a várt dolgok. Idővel annyira az életed részévé válik az, hogy kérdezel, hogy egyszerűen te magad leszel a kérdés, és már nem is kell tudatosan kérdéseket felraknod, hanem könnyedén menni fog magától is.

Ha szeretnél több eszközzel megismerkedni, szeretettel látlak a tanfolyamaimon, előadásaimon.

Az aktuális lehetőségeket itt találod

Szerző: dr.Hörömpő Andrea – Író

Hasonló bejegyzések

Te is Igazságharcos vagy?

Te is Igazságharcos vagy?

Az az igazságharcos, aki küzd, harcol az igazságért? És aki ellenáll a hazugságnak? Még ha emögött a működés mögött egy tiszta értékrend is van, az “igazságharcosok” ott követik el a hibát, hogy megítélik a hazugságot, és ez az ítélet lesz az, ami ellenállásban és polaritásban tartja őket, táplálva bennük az igazságért és a hazugság elleni harcot.

bővebben
A Te hangodon is múlik, a Te választásodon is múlik!

A Te hangodon is múlik, a Te választásodon is múlik!

Szakad szét a világ. És a szélsőséges hangok egyre hangosabbá válnak. Sokan természetesnek érzik, hogy a bennük tobzódó ítéleteket, haragot, agressziót a világra öntsék. Az öntelt egójuk elhiteti velük, hogy jogukban áll ítélni, bántani, a tisztelet legkisebb jele nélkül pocskondiázni. Azt hiszik ők jobban tudják… azt hiszik, az ő igazságuk az egyetlen, és ezért vérremenő csatákat vívnak…

bővebben

0 hozzászólás

Trackbacks/Pingbacks

  1. Vigyázz a "tapasztalattal"! | | Zentai Anna - […] https://horompoandrea.hu/igy-hasznald-a-kerdeseket/ […]

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0 Shares
Share
Tweet
Pin