Az önítéletek fogságában – a kalitka, amibe magunkat zártuk

Közzétéve: október 06, 2018

Rossz vagyok, nem vagyok képes rá, nem vagyok elég, vagy pont ellenkezőleg, túl sok vagyok, hibás vagyok, kicsi vagyok, értéktelen vagyok. Csak hogy néhányat említsek a legerősebb önítéletekből. Az önítéleteink azok a hazugságok, amelyeket igaznak hiszünk, amelyeket igazzá teszünk, és amelyek visszatartanak minket attól, hogy az igazságot, vagyis Önmagunk nagyságát, képességét és lehetőségeit meglássuk, válasszuk és kibontakoztassuk. Mi lehetséges számodra, ha lerakod az önítéleteidet?

A Facelift tanfolyamokon fel szokott jönni témaként az önítéletekkel és az ítéletekkel való azonosulás kérdése. A Facelift energiája elkezdi kioldani az önítéleteket, ami hozzájárul ahhoz, hogy a testünkkel könnyedséget, békét és örömöt éljünk meg. Az energiák használatán túl akár 5 lépésben le tudsz számolni a saját önítéleteiddel. Hogyan kezdj neki? Néhány kérdés segíthet benne.

1. Kihez tartoznak az önítéletek?

Előfordulhat, hogy amit saját magadról gondolsz, amivel megítéled magad az pusztán annyi, hogy érzékeled azt, hogy másoknak milyen ítéleteik vannak rólad, vagy esetleg azt, hogy milyen ítéleteik vannak saját magukról. A „kihez tartozik mindez?” kérdés abban segít, hogy tudatosítsd magadban azt, hogy tényleg Te gondolod-e azt magadról, amit gondolsz, vagy csak éber vagy a világban lévő rengeteg ítéletre? Amennyiben tudatosítod magadban, hogy az ítéleteid nem is a tiéid, egyszerűen vissza tudod küldeni ahhoz, akihez tartozik, és neked nincs vele dolgod.

2. Kérdőjelezd meg őket

Hajlandó vagy-e megkérdőjelezni mindazokat a negatív gondolatokat, amiket saját magadról gondolsz? Mi van, ha azok nem igazok? A negatív ítéletekkel könnyebben azonosulunk, míg a pozitív ítéleteket, az elismeréseket van, hogy nehezebben fogadjuk be. Mi lenne, ha ezt megfordítanád? Ha a pozitív ítéleteket: a dicséreteket, a bókokat, az elismeréseket elkezdenéd befogadni, a negatív ítéletekkel, a rosszindulatból fakadó megjegyzésekkel, az elvárásokkal pedig nem azonosulnál, azt nem vennéd készpénznek?

3. Ha az önítéleteid nem számítanának, ki lennél és mit választanál?

Ha függetleníteni tudod magadat a saját önítéleteidtől, akkor miben változna meg az életed? Ha azzal mennél, hogy elismered azt a kedvességet, törődést, gyengédséget, bátorságot, varázslatot, aki valójában vagy, akkor mit választanál? Mennyire erősödne az önbizalmad? Hajlandó lennél-e tényleg ránézni, hogy hány gondolatod, elvárásod, ítéleted van magadról, ami hazugság?

Mi az, amit igaznak hiszel magadról, de valójában hazugság? És mi az, amit hazugságnak hiszel magadról, de valójában igazság?

4. Mi más lehetséges még?

Ez az egyszerű kérdés képes arra, hogy kinyissa a kalitkád ajtaját és új lehetőségeket nyisson meg előtted, különösképp akkor, hogyha a fejedben élsz, és a gondolataid mókuskerekében pörögsz a napod igen nagy részében. Az önítéletek hatására elkezdjük magunkat rossznak, kicsinek látni, és nem vesszük észre, ennek köszönhetően korlátozzuk saját magunkat és a lehetőségeinket.

Ha börtönben érzed tehát magad, akkor nézz körbe, mert lehet, hogy ott van a kulcs nem is olyan messze tőled.

Egy ilyen egyszerű kérdés pedig éberséget adhat arra, hogy más is lehetséges, mint amit eddig annak hittél, és ennek tudatosításával képessé válsz könnyedén mást választani, mint ami a korlátok és a börtönöd falai mögül lehetséges volt számodra.

5. Mi működik számodra?

Amikor ezt a kérdést felteszed magadnak, nem ítélsz meg semmit jónak vagy rossznak. Sem a cselekedeteidet, sem saját magadat. Ha nem a jó, a helyes, a tökéletes választást akarnád meghozni, ha nem akarnád elkerülni a rosszat, akkor mit választanál? Rá mersz-e nézni, hogy mi működik számodra, hogyan működsz te és hogyan működik számodra az élet? Anélkül, hogy igazodnál a társadalmi vagy családi mintákhoz, anélkül, hogy „normális” akarnál lenni, anélkül, hogy bele akarnál férni bármilyen elvárásokkal teli skatulyába.

Az önítéletekbe saját magunkat zárjuk, így kiszabadítani is csak saját magunkat tudjuk belőle. Sokszor venni kell hozzá egy nagy levegőt, vagy szembe kell menni megszokásokkal, berögzültségekkel, fel kell adni hozzá fix nézőpontokat, amelyeket igazzá tettünk. De ha be van ragadva az életed, csak tedd fel a kérdést, hol itt a hazugság, és mi működne számodra most?

Ha további eszközöket szeretnél az életed megváltoztatására, szeretettel várlak Access Bars®-, Facelift® vagy Testkezelés tanfolyamokon.

Szerző: dr.Hörömpő Andrea – Író

Hasonló bejegyzések

A 3 leggyakoribb szerelmi minta, amibe beleragadva elkerül a szerelem

A 3 leggyakoribb szerelmi minta, amibe beleragadva elkerül a szerelem

Ha változást szeretnél az életedben a párkapcsolat és szerelem területén, akkor először érdemes feltérképezni azt, hogy honnan indulsz. Milyen szerelmi és párkapcsolati mintáid vannak? Mi az, amit elhittél a szerelemről? Mivel azonosulsz, minek ellenállsz? Az eddig nem tudatosított nézőpontok megváltoztatásával, és a hozzájuk kapcsolódó láthatatlan energiák feloldásával meg tud történni a múlt mintáiból való kilépés, ennek a változásnak köszönhetően pedig meg tud érkezni a szerelem az életedbe.

bővebben
Mesék vagy valóságok? Bevezetés az entitások világába

Mesék vagy valóságok? Bevezetés az entitások világába

Az a történelmi változás, amiben jelenleg élünk, magával hozza a látható és a láthatatlan közötti mesterségesen teremtett és fenntartott határok feloldását. Az elmúlt évezredek a racionális és látható világok és működések dominanciáját hozták magukkal, aminek köszönhetően a láthatatlan világa másodlagossá, szélsőséges esetben értéktelenné, üldözötté vált. Így azok számára, akiknek képessége van ezen a területen, a képességeik, és ezáltal az erejük és a lehetőségeik is korlátozásra kerültek.

bővebben
Mit tehetsz, amikor túl sok a külső bizonytalanság?

Mit tehetsz, amikor túl sok a külső bizonytalanság?

Amikor „túl sokká”, túl intenzívvé válik a külső bizonytalanság, az mindig egy lehetőség arra, hogy saját magadban felfedezd a biztonság élményét. Hogy van benned, a lelkedben, a lényed legmélyén valami nagyon erős, nagyon intenzív, nagyon szilárd ERŐ, amihez ha (újra) kapcsolódsz, akkor egyszerűen nem lesz szükséged már soha többé a külső kapaszkodókra, külső biztonság élményekre. A legbizonytalanabb időszakban is magabiztossá válsz.

bővebben

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1,62K Shares
Share1,62K
Tweet
Pin