Amikor párkapcsolati kérdésekkel megkeresnek, ezt a kérdést teszem fel a leggyakrabban: Ha bárkit választhatnál, kit választanál? Akkor is, ha párkapcsolatban vagy és akkor is, ha nem. Legtöbbször nem konkrét választ várok, egyszerűen csak éberséget kívánok adni, hogy mi működik számodra egy párkapcsolatban.

Tedd fel magadnak a kérdés őszintén

A kérdés persze van, hogy konkrét személyekről szól, de természetesen a „bárkit” alatt TÉNYLEG BÁRKIT értek. Úgy szoktam fogalmazni, ha felvonultatnák itt az emberiség összes férfiját/nőjét, akkor kit választanál? Akkor is a jelenlegi párodat? És van, amikor azt válaszolják, hogy igen. Persze. És olyan is előfordul, amikor a válasz már nem ilyen egyszerű.

Akinek pedig nincs párja pillanatnyilag, ott a kérdés inkább az, hogy milyen férfi/női energia minőséget választasz? Ennek a tudatosítása mindenkinél fontos kérdés lehet. Mi fér bele számodra egy párkapcsolatba? Egyre több nő keres meg, amikor bizonytalan:

„Szeretem, de…” És akkor jönnek azok a működések, amelyek megkeserítik a kapcsolatot. Féltékenység, önbizalomhiány, bizalmatlanság, nyomozások, elvárások, irányítás, parancsolás, verbális és olykor fizikai erőszak.

Megtörtént párbeszéd volt, amikor egy ilyen helyzetben újra feltettem a kérdést: Ha bárkit választhatnál, akkor is őt választanád? Elfogadva, hogy ilyen? Hogy nem változik meg? Hogy nem változtathatod meg? A válasz az volt, hogy igen. Én pedig egyszerűen közöltem, hogy oké, csak akkor az én szerepem itt ennyi volt, és nem tudok többet hozzátenni a kérdéshez.

Elfogadás és szeretet – feltételek nélkül

Mert én abban hiszek, hogy a legtöbb, amit a kapcsolatban a társunknak adhatunk az az elfogadásunk és a szeretetünk. Ez magával vonzza azt, hogy nem teszem függővé az elfogadásomat semmitől, tehát: Olyannak szeretlek, amilyen vagy. Nem akarlak megváltoztatni, lábadat, kezedet lefaragni, semmi.

Viszont… Az elfogadás nem jelenti azt, hogy mindent tűrnöm kell. Az elfogadás nem jelenti azt, hogy tűrnöm kell nőként a féltékenykedést, nem jelenti azt, hogy nekem kell az önbizalomhiányos férfi lelkét helyre rakni, nem jelenti azt, hogy normális, ha kutakodik és nyomoz utánam, nem jelenti azt, hogy el kell fogadjam, ha verbálisan vagy fizikailag bántalmaz.

És látom, hogy nők ezt így nagyon rosszul élik meg, mert benne ragadnak valami furcsa megmentő szerepben, valamiféle felsőbbrendű megmentéstudattól vezérelve azt hiszik, hogy ők majd „jól megmentik a férfit Önmagától”.

Azt hiszik, majd miattuk megváltozik, ők képesek megváltoztatni, vagy a másik véglet, teljesen alárendelődve a kapcsolatban azt hiszik, hogy tűrniük kell mindent, ami velük történik.

A transzformáció mindig belülről indul

Pedig a változás nem kierőszakolható és nem elvárható. És az a férfi, akit a magunk képére és normái alapján kívánunk megfaragni, ellenál mindennek. Ha a másikban nem érik meg a változás iránti vágy, mi kívülről nem tudjuk ezt megtenni. Ezért nem működik az „elküldöm a páromat ilyen vagy olyan segítőhöz” című jószándékú beavatkozás sem. Még akkor sem, ha mi látjuk, tűpontosan, hogy ki és hogyan, miben tudna segíteni.

Tehát tényleg tedd fel magadnak a kérdést: Ha bárkit választhatnék, őt választanám? A „szeretem, de” kezdetű mondatok nem játszanak.

A valódi szeretet feltétel nélküli. Nincs mögötte „de”, nincs benne feltétel. Igen vagy nem.

Persze olyan választ is kaptam már, hogy: „Igazából összegyúrnám két vagy három férfiból”. Minden ilyen válasz, vagy minden „de”, az valójában egy nem. Nem, őt választanád, és nincs ezzel semmi gond. Csak döntsd el, mit szeretnél.

Nem a tökéletest keressük, nem a tökéletest kergetjük, az abszolút tökéletes férfi vagy nő nem létezik. De akit igazán szeretek, őt minden hóbortjával, hülyeségével, furcsaságával együtt szeretem. Ott nincs „de”, nincs receptre való keverés, hogy a Gézából, a Józsiból meg a Zsoltiból összegyúrnám. Ha a számunkra tökéletes társsal vagyunk, a válasz egy határozott IGEN. Anélkül, hogy azt igazolni akarnánk magunknak, a másiknak vagy a világnak.

A szeretetnek nincs oka. Azért feltétel nélküli. Csak így kezdjünk el barátkozni a gondolattal és átélni ennek a valódi jelentését.

Szerző: dr.Hörömpő Andrea – Lélekmozaikok

Ha olvasnál még többet tőlem, a könyveimet ITT ismerheted meg. Ha érdekelnek a lehetőségek velem, látogass el IDE. Ha kapcsolódnál velem, EZEKEN az eseményeken megteheted.
Kosár A termék eltávolítva. Visszavonom
  • A kosárban nincsenek termékek.
607 Shares
Share607
Tweet
Pin