Az elengedésről – Akár könnyű is lehet?

Közzétéve: november 26, 2019

Elengedni, de hogyan? Régen sokat írtam az elengedésről, még a Lélekmozaikok blogomon, mivel én is sokáig tanultam az elengedést. Sokak számára nehéz az elengedés, pedig mi van akkor, ha könnyű is lehet? Az elengedés is valójában csak egy választás, de mit is kell ilyenkor elengednünk valójában?

Miért nem tudok elengedni?

Azért nem engeded el, mert ragaszkodsz hozzá. Azért ragaszkodsz hozzá, mert értékes számodra. Azért értékes számodra, mert jelentőségtelivé teszed, ami megakadályoz abban, hogy tisztán lásd a teljes képet. Azért értékes számodra, mert döntések sokaságát hoztad meg róla, amit nem vagy hajlandó elengedni. Azért értékes számodra, mert vársz tőle valamit, amit lehet, hogy soha nem fogsz megkapni.

Azért értékes számodra, mert tőle várod azt, hogy boldoggá tegyen, így a boldogságod forrását kívülre helyezted.

Olvasnál még, hallgatnál még tőlem gondolatokat? A lehetőségeket itt találod:

Mi az, amit nem tudsz elengedni?

Mi az, amiről eldöntötted, hogy nem tudod elengedni? Legyen az egy kapcsolat, egy Férfi vagy Nő, egy munkahely, egy lehetőség, egy illúzió vagy bármi, ami megköt, ami megakadályoz abban, hogy a jelenben élj, most van itt az idő ránézni és más választást hozni?

Azért nem tudod elengedni, mert jól, helyesen, tökéletesen akarod csinálni, így nem vagy megengedésben azzal, hogy rosszul, helytelenül, tökéletlenül csináld. Azért nem tudod elengedni, mert ragaszkodsz az igazadhoz, ezért önigazolásokat keresel. Azért nem tudod elengedni, mert hazudsz magadnak.

Azért nem tudod elengedni, mert eldöntötted egyszer valamikor, hogy minek és hogyan kellene történnie, és a valóság meg sem közelíti azt, ami a fejedben lejátszódott, ezért azt hiszed, elbuksz, ha elengeded.

Azért nem tudod elengedni, mert el akarod kerülni a bukást, a sikertelenséget, a kudarcot. Mert el akarod kerülni az álmaid, vágyaid kudarcát, amit viszont csak azért és csak akkor élsz meg kudarcnak, ha nem voltál elég rugalmas, nem voltál eléggé kérdésben, hogy mi lehetséges számodra miután változik egy helyzet.

Rögzítettél, befixáltál, eldöntöttél, nem néztél rá arra, hogy mindez igaz-e még számodra.

Szeretnél velem személyesen találkozni? Nézd meg a tanfolyamaimat, előadásaimat itt.

Az elengedés kulcsa

Az elengedés kulcsa a hajlandóság a változásra. A hajlandóság arra, hogy ne fafejűen ragaszkodjunk a fix nézőpontjainkhoz, hanem ránézzünk olykor az életünkre, a kapcsolatainkra, a múltbeli választásainkra és feltegyük magunknak a kérdést:

Vajon amit a múltban választottam, az működik még most is számomra?

Minél jobban el akarod kerülni a változást, minél jobban be akarod szilárdítani az életed, annál nehezebben fog menni az elengedés. Mert valójában, amit nem akarsz elengedni, azok a fix nézőpontjaid. Legyen szó akár egy kapcsolatról, akár egy munkahelyről, akár egy lehetőségről…

Mindezek mögött legtöbbször elvárás halmazokkal teli ábrándok lapulnak, amelyek – még az sincs kizárva –, hogy az akkori és pillanatnyi éberségedet mutatták. De azzal, hogy beszilárdítottad őket, lehetetlenné tetted, hogy megváltozzanak. És minél több ilyen dolog van az életedben, annál nehezebb lesz számodra a változás.

Pedig egyszerűen csak… Engedd el…

Néhány kérdés, ami segíthet benne:

Mi az, amihez ragaszkodom itt valójában? Mi más lehetséges még?

Mi az értéke számomra annak, hogy nem akarom elengedni?

Miről kellene lemondjak ahhoz, hogy el tudjam engedni?

Mi nem vagyok hajlandó lenni és mit nem vagyok hajlandó tenni, ami ha lennék, amit ha tennék, akkor könnyedén elengedném?

Mi az a változás, amit nem választottam még, amit ha választanék, könnyű lenne számomra az elengedés?

Hasonló bejegyzések

Te is Igazságharcos vagy?

Te is Igazságharcos vagy?

Az az igazságharcos, aki küzd, harcol az igazságért? És aki ellenáll a hazugságnak? Még ha emögött a működés mögött egy tiszta értékrend is van, az “igazságharcosok” ott követik el a hibát, hogy megítélik a hazugságot, és ez az ítélet lesz az, ami ellenállásban és polaritásban tartja őket, táplálva bennük az igazságért és a hazugság elleni harcot.

bővebben
A Te hangodon is múlik, a Te választásodon is múlik!

A Te hangodon is múlik, a Te választásodon is múlik!

Szakad szét a világ. És a szélsőséges hangok egyre hangosabbá válnak. Sokan természetesnek érzik, hogy a bennük tobzódó ítéleteket, haragot, agressziót a világra öntsék. Az öntelt egójuk elhiteti velük, hogy jogukban áll ítélni, bántani, a tisztelet legkisebb jele nélkül pocskondiázni. Azt hiszik ők jobban tudják… azt hiszik, az ő igazságuk az egyetlen, és ezért vérremenő csatákat vívnak…

bővebben

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0 Shares
Share
Tweet
Pin